Soorten spaarrekeningen

Verschillende soorten spaarrekeningen bieden u de mogelijkheid om zo optimaal mogelijk geld te sparen.

Inleiding – soorten spaarrekeningen

Een aantal mensen die geld willen sparen op een spaarrekening gaan er nog steeds vaak vanuit dat er slechts één type spaarrekening bestaat. Hoewel dat vroeger misschien het geval was zijn de tijden veranderd. Vandaag de dag is het niet alleen mogelijk om een spaarrekening op verschillende manieren af te sluiten, ook zijn er twee verschillende type spaarrekeningen beschikbaar. Welk soort spaarrekening voor u het interessantst is, is sterk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. In dit artikel laten we u in ieder geval graag kennismaken met de verschillende soorten spaarrekeningen.

De standaard spaarrekening

Laat ons eerst even kijken naar de standaard spaarrekening. De standaard spaarrekening is een spaarrekening die zoals steeds bestaat uit een zogenaamde basisrente alsook een getrouwheidspremie. De basisrente van de spaarrekening is een rente die steeds kan gewijzigd worden. Het is bijvoorbeeld niet omdat de rente op uw spaarrekening op 1 januari 2% bedraagt dat, dat op 31 december nog steeds het geval is. Dit is wel het geval bij de getrouwheidspremie. Bij een standaard spaarrekening ligt de basisrente echter steeds hoger dan de getrouwheidspremie. Deze laatste wordt immers alleen verkregen op bedragen die minimum 12 maanden op uw spaarrekening hebben gestaan.

De getrouwheidsspaarrekening

De tweede soort spaarrekening wordt ook wel de getrouwheidsspaarrekening genoemd. In tegenstelling tot de standaard spaarrekening beschikt deze over een lagere basisrente en een hogere getrouwheidspremie. Dit heeft als voordeel dat u meer zekerheid heeft over de winst op uw spaarrekening, maar aan de andere kant vergroot dit ook het risico op (veel) verlies. Wanneer u bijvoorbeeld dringend nood heeft aan een bepaald geldbedrag en u deze van uw getrouwheidsspaarrekening afhaalt zult u de volledige opgebouwde getrouwheidspremie op dat bedrag verliezen. De getrouwheidsspaarrekening is dan ook enkel en alleen interessant voor spaarders die met zekerheid hun geld 12 maanden vast kunnen laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *